sobota, 24 października 2015

KULINARNA POCZTÓWKA Z WAKACJI - PAELLA

Jesień to czas, kiedy najbardziej tęsknię za latem. Mam jeszcze w pamięci leniwe,  rozgrzane słońcem powietrze, śpiew ptaków, tętniącą życiem przyrodę. Wszystko takie przyjemne, ciepłe, podczas gdy dziś za oknem szaro, zimno, mokro. W zeszłym tygodniu pisałam Wam o tym, ZA CO LUBIĘ JESIEŃ, podejrzewam jednak, że część z Was nie dała się tak łatwo przekonać do tej pory roku. Dziś więc przepis na danie na wskroś letnie, czyli paellę. Czy jest inna potrawa, która bardziej kojarzyłaby się z wakacjami?


Na początek kilka słów wstępu. Paella to potrawa pochodząca w Hiszpanii, z okolic Walencji. Podstawą jest ryż z dodatkami mięsa, owoców morza, warzyw. Podejrzewam, że w każdym hiszpańskim domu paellę przygotowuje w nieco inny sposób, wszak każda rodzina posiada własne tradycje (u nas identycznie jest z bigosem czy gołąbkami - chyba nie ma dwóch domów, w których przygotowałoby się je w ten sam sposób). Oryginalnie przygotowuje się ją na dużej metalowej patelni z dwoma uchwytami - tzw. paellera. 



Sama niestety nie posiadam takiej patelni, musiała mi więc wystarczyć taka tradycyjna, "polska" z rączką i bez ucha.

Czas przejść do przepisu. Składniki na paellę mogą być różne, tak naprawdę zależy co posiadamy w lodówce i co chcemy dodać.

Składniki do mojej wersji:

  • mieszanka owoców morza
  • podwójna pierś z kurczaka
  • opakowanie małży w muszlach (kupiłam małże Galpeixe z Biedronki)
  • 300 g ryżu arborio (jak do risotto)
  • 1-2 papryki czerwone
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • bulion warzywny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju (u mnie rzepakowy)
  • słodka i ostra papryka w proszku (również wędzona jeśli posiadasz)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Posolić i obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

2.  Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę oraz rozmrożone małże. Podlać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, Doprawić papryką w proszku.

3. Gdy bulion na patelni zacznie wrzeć, wsypać ryż. Gdy wchłonie część płynu dodać rozmrożone wcześniej owoce morza. W razie potrzeby podlać bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż ryż lekko zmięknie, jednak starać się nie mieszać potrawy.

4. Doprawić solą, pieprzem, w razie potrzeby można dodać również papryki w proszku. Wciąż gotować na małym ogniu i pod przykryciem, do chwili gdy małże się otworzą a ryż będzie miękki, jednak pod koniec zdjąć z ognia na ostatnie 2 min.

5. Zdjąć pokrywkę i od razu podawać. Smacznego!



A Tobie jakie potrawy kojarzą się z wakacjami? Za czym najbardziej tęsknisz jesienią i zimą?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz