Na początek kilka słów wstępu. Paella to potrawa pochodząca w Hiszpanii, z okolic Walencji. Podstawą jest ryż z dodatkami mięsa, owoców morza, warzyw. Podejrzewam, że w każdym hiszpańskim domu paellę przygotowuje w nieco inny sposób, wszak każda rodzina posiada własne tradycje (u nas identycznie jest z bigosem czy gołąbkami - chyba nie ma dwóch domów, w których przygotowałoby się je w ten sam sposób). Oryginalnie przygotowuje się ją na dużej metalowej patelni z dwoma uchwytami - tzw. paellera.
Sama niestety nie posiadam takiej patelni, musiała mi więc wystarczyć taka tradycyjna, "polska" z rączką i bez ucha.
Czas przejść do przepisu. Składniki na paellę mogą być różne, tak naprawdę zależy co posiadamy w lodówce i co chcemy dodać.
Składniki do mojej wersji:
- mieszanka owoców morza
- podwójna pierś z kurczaka
- opakowanie małży w muszlach (kupiłam małże Galpeixe z Biedronki)
- 300 g ryżu arborio (jak do risotto)
- 1-2 papryki czerwone
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- puszka kukurydzy konserwowej
- bulion warzywny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy lub oleju (u mnie rzepakowy)
- słodka i ostra papryka w proszku (również wędzona jeśli posiadasz)
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Posolić i obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę oraz rozmrożone małże. Podlać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, Doprawić papryką w proszku.
3. Gdy bulion na patelni zacznie wrzeć, wsypać ryż. Gdy wchłonie część płynu dodać rozmrożone wcześniej owoce morza. W razie potrzeby podlać bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż ryż lekko zmięknie, jednak starać się nie mieszać potrawy.
4. Doprawić solą, pieprzem, w razie potrzeby można dodać również papryki w proszku. Wciąż gotować na małym ogniu i pod przykryciem, do chwili gdy małże się otworzą a ryż będzie miękki, jednak pod koniec zdjąć z ognia na ostatnie 2 min.
5. Zdjąć pokrywkę i od razu podawać. Smacznego!
A Tobie jakie potrawy kojarzą się z wakacjami? Za czym najbardziej tęsknisz jesienią i zimą?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz