czwartek, 2 lipca 2015

Chłodnik litewski - idealny na upały


Chłodnik litewski to danie wprost wymarzone na upalne dni, a skoro synoptycy zapowiadają iście afrykańskie upały, postanowiłam podzielić sie z Wami przepisem.


Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • ok. 1 litra wody lub bulionu (ja użyłam wody)
  • ok. 1,5 - 2 kubków (dużych) jogurtu naturalnego lub podobną ilość kefiru/maślanki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • ogórek zielony mały lub pół dużego
  • pęczek rzodkiewki
  • ogórek konserwowy lub małosolny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny (do smaku)

[Listonic]

Botwinkę umyć, posiekać niezbyt drobno (najlepiej w kostkę ok. 1 x 1 cm) Buraczki z botwinki obrać i pokroić w kosteczkę. Bulion lub wodę zagotować, wrzucić do tego botwinkę razem z buraczkami, gotować ok 15 min, aż zmięknie. W tym czasie kroimy w kostkę rzodkiewkę, ogórki, siekamy koperek i szczypiorek.
Do ostudzonej botwinki wlewamy jogurt. Należy go dać tyle, żeby chłodnik dostał ładnego, różowego koloru. Dodać warzywa i zioła, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przed podaniem chłodnik litewski należy włożyć do lodówki. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
<a href="http://www.bloglovin.com/blog/14242635/?claim=5g7hsqsmpsc">Follow my blog with Bloglovin</a>
A jakie są wasze propozycje kulinarne na gorące dni?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz